Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Η σιωπή της Γάζας - Giorgio Agamben


Αυτές τις μέρες, επιστήμονες της School of Plant Sciences του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν με ειδικά μικρόφωνα ευαίσθητα στους υπερήχους, τις κραυγές πόνου που βγάζουν τα φυτά όταν τα κόβουν ή όταν τους λείπει το νερό. Στην Γάζα δεν υπάρχουν μικρόφωνα.

 

30 Οκτώβρη 2023

 

Υ.γ 1 (του μεταφραστή): Ο αναρχικός «χώρος» της γενιάς μου βίωσε και ωρίμασε με τις σφαγές στη Σάμπρα και Σατίλα, αλλά και με τα κείμενα του Ζαν Ζενέ σχετικά με αυτά τα γεγονότα. Η υποστήριξη στον αγώνα των καταπιεσμένων παντού στη γη είναι ένα απαράβατο και άνευ όρων καθήκον για όσες και όσους εμφορούνται από τις βασικές αξίες της αναρχίας-αντιεξουσίας-αυτονομίας: ελευθερία/ισότητα/αδελφοσύνη/αλληλεγγύη. Σε αυτούς που βάζουν αστερίσκους, είτε πρόκειται για τις απεργίες πείνας (και τον θάνατο) των μαχητών του IRA, είτε για τους αντάρτες πόλης της Νότιας Αμερικής, είτε για τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές στη Ροτζάβα, το μόνο που μπορούμε να πούμε μιλώντας από τη σχετική ασφάλεια των δυτικών μητροπόλεων (εφόσον δεν είσαι «λαθρομετανάστης», Ρομά, αναρχικός, εκμεταλλευόμενη γυναίκα, μέλος της LBGTQ κοινότητας, απείθαρχος δεκαπεντάχρονος) είναι αφουγκραστείτε τον πόνο, γιατί όταν χτυπήσει τη δική σας πόρτα, ίσως να μην υπάρχει κανείς να τον ακούσει και να τον συναισθανθεί.

 

Υ.γ 2 (του μεταφραστή): Το σχέδιο που συνοδεύει το κείμενο είναι του αρχιτέκτονα Αλμπέρτο Μανιάγκι, φτιαγμένο στη φυλακή της Ρεμπίμπια που «φιλοξένησε» για κάμποσα χρόνια μια από τις σημαντικότερες φιγούρες της ιταλικής εργατικής αυτονομίας και ο οποίος έφυγε από αυτόν τον κόσμο στις 21 Σεπτέμβρη 2023.

 

Υ.γ. 3 (του μεταφραστή): Αναζητείστε και δείτε το σύντομο αλλά περιεκτικότατο βίντεο του Michael Hardt για τα τεκταινόμενα στη Γάζα.

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου